SNOP

Nätverket "Säg Nej till Omskärelse av Pojkar" består av en samling personer som arbetar för att omskärelse av pojkar skall förbjudas i Sverige. Pojkar har samma rättigheter som flickor att få växa upp med sina könsorgan intakta. För närvarande har nätverket låg aktivitet. Nätverket har denna blogg som sin "hemsida". För att kontakta nätverket, skicka ett mail till snop.info@gmail.com

Sunday, January 10, 2010

Etiska utskottet i Jämtland säger nej till könsstympning av pojkar

Etiska utskottet i Jämtlands läns landsting säger nej till könsstympning av pojkar. Detta rapporterar ÖP.

Citat: "Landstinget i Jämtlands län ska erbjuda ingrepp och behandling som sker på medicinska grunder. Omskärelse av pojkar görs av andra skäl och ska därför inte ingå i landstingets utbud."

Se även Länstidningen i Östersund och Landstingets beslut i frågan.

Landtinget tar med andra ord ställning för pojkars rätt till kroppslig integritet. Denna inställning går tvärs emot SKLs rekommendationer.

2 comments:

Anonymous said...

– De pojkar som blir omskurna har ingrepp som är helt okej. Det verkar vanligare att man vänder sig till sitt ursprungsland om det ska göras, säger ordförande i utskottet Bengt Bergqvist (S).

Det handlar alltså inte om något ställningstagande mot manlig omskärelse eller "pojkars rätt till kroppslig integritet" utan om att man anser att det fungerar bra att minoriteter åker utomlands för den här typen av ingrepp.

Mannen said...

@Anonymous:
Kanske har du rätt, men se även http://ltz.se/nyheter/ostersund/1.1435024

"Sen är det en operation som barnet inte ger samtycke till, det är tveksamt om det är i linje med barnkonventionen."